172023Kor
Sa është natyra e mirë për ju….

Sa është natyra e mirë për ju….

Natyra ju bën

Këtu do të gjeni disa nga përfitimet shëndetësore të daljes në natyrë

Më tëzgjuar
Vetëm 20 minuta në natyrë përmirëson përqendrimin dhe redukton nevojën për medikamente tek fëmijët. Ecja nëpër natyrë gjithashtu përmirëson funksionin njohës dhe kujtesën. Këto përfitime mund të përmirësojnë shumë performancën në shkollë.

Të fortë
Ushtrimi në natyrë çon në përfitime më të mëdha shëndetësore sesa kryerja e të njëjtit aktivitet në ambiente të mbyllura. Individët kanë më shumë gjasa të përsërisin aktivitetin fizik kur stërvitja kryhet në një mjedis natyror. Komunitetet që janë më afër natyrës kanë më shumë gjasa të kenë lidhje më të forta me anëtarët e komunitetit të tyre.

Më të shëndetshëm
Një vizitë 30-minutëshe në një park mund të përmirësojë shëndetin e zemrës, qarkullimin e gjakut dhe të ulë kolesterolin, glukozën në gjak dhe presionin e gjakut. Ecja në natyrë redukton inflamacionin dhe forcon sistemin tuaj imunitar, gjë që ul rrezikun e sëmundjeve dhe kancereve të caktuara. Ndërveprimi me një hapësirë të gjelbër rrit ndërveprimet sociale të cilat mund të parandalojnë sëmundje si çmenduria.

Dëgjimi i këngëve të shpendëve dhe vëzhgimi i kafshëve në natyrë ka treguar se promovon mirëqenien, zvogëlon stresin, përmirëson disponimin dhe zvogëlon lodhjen e vëmendjes. Aromat natyrale nga druri dhe bimët kanë efekte qetësuese dhe shikimi i natyrës redukton lodhjen mendore.

Më të lumtur
5 minuta ecje në natyrë përmirëson disponimin, vetëvlerësimin dhe relaksimin. Ekspozimi i shpeshtë ndaj natyrës redukton ankthin dhe depresionin, duke nxitur një ndjenjë mirëqenieje dhe përmbushjeje. Aktiviteti fizik në një hapësirë të gjelbër mund të zvogëlojë stresin dhe ul nivelin e kortizolit me 15%.

Më produktivë
Aktiviteti fizik në një hapësirë të gjelbër mund të përmirësojë kontrollin njohës, kujtesën afatshkurtër dhe afatgjatë dhe funksionin e përgjithshëm të trurit. Fëmijët që ecin 20 minuta në park përqendrohen më gjatë në shkollë dhe kanë pjesëmarrje më të mirë. Rivendosja mendore dhe e vëmendjes e arritur nga ecja në natyrë mund të përmirësojë performancën në detyrat në shkollë dhe në punë. Ushtrimi në natyrë çon në përfitime më të mëdha shëndetësore sesa kryerja e të njëjtit aktivitet në ambiente të mbyllura.

Pamjet e natyrës në punë ose në shkollë rrisin vëmendjen e drejtpërdrejtë, mirëqenien dhe kënaqësinë nga jeta. Ata gjithashtu rrisin kujtesën e punës dhe përqendrimin. Të jetosh brenda 1/2 milje nga një hapësirë gjelbërimi zvogëlon shqetësimin mendor dhe ankthin, ndërkohë që rrit shëndetin e zemrës dhe metabolizmit.

Dhe ka më shumë. . . .
Ekspozimi ndaj natyrës ka përfitime të pafundme shëndetësore për ju dhe planetin. Ka më shumë mënyra për të dalë në natyrë dhe parqet kombëtare përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Dëshironi të dini më shumë!

Vizitoni faqen tonë ku promovojmë Nismën Park i Shëndetshëm për Njerëz të Shëndetshëm në Parkun Kombëtar të Prespës, bashkë më partnerët tanë nga, PONT  ADZM Korcë, bashkia Pustec dhe Bashkia Devoll.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *