Parku Kombëtar i Prespës është një thesar natyror i fshehur nën krahët e maleve dhe ujërave të Prespës, një rajoni i mrekullueshëm që ndodhet në kufirin e Shqipërisë, Maqedonisë Veriore dhe Greqisë. Ky destinacion turistik ofron një përvojë të jashtëzakonshme të turizmit natyror për ata që dëshirojnë të krijojnë lidhje të thella me natyrën dhe të njohin pasurinë e biodiversitetit të zonës.

Parku Kombëtar i Prespës është një parajsë për entuziastët e natyrës, ku ata mund të shijojnë pamjen e bukur të Prespës dhe të vendosin këmbët në rrugët e pazakonta natyrore që të udhëhoqin në mjedise të mrekullueshme. Gjatë stinëve të ndryshme, parku shndërrohet në një pamje të mrekullueshme me ngjyrat dhe të gjelbërta që e rrethojnë.

Uji është thelbësor në peisazhin e këtij parku. Prespa është një liqen i mrekullueshëm i cili ka një ekosistem të pasur me lloje të rralla të bimëve dhe kafshëve. Vizitorët kanë mundësinë të shijojnë eksplorimin me varka të liqenit dhe të ndjekin rrugën e zogjve të ujit, siç janë pelikani dhe speciet tjera të shumta të zogjve.

Për ata që e adhurojnë natyrën dhe rrugët e malit, parku ofron shumë alternativa dhe sfida. Rrugët malore të ndryshme të shtrirë nëpër pyje dhe male të zhveshur ofrojnë mundësi të jashtëzakonshme për të shijuar peisazhin natyror, të kapërcyerit e rrënojave të lashta dhe të zbuluarit e pikave të shikimit që ofrojnë pamje panoramike të mahnitshme të Prespës.

Për ata që duan të ndihen më pranë kulturës vendase, zona e Prespës ka edhe një trashëgimi të pasur historike dhe kulturore. Vendet historike, kishat dhe manastiret e lashta tregojnë historinë e pasur të kësaj zone.

Në fund të ditës, vizitorët mund të pushojnë në akomodimet që ofrohen në zonë, duke shijuar ushqim tradicional dhe shëtitjet nëpër fshatrat e ngrohta të zonës. Parku Kombëtar i Prespës është një destinacion turistik i veçantë që ofron një përvojë të pasur në natyrën e ekuilibruar dhe të pastër të kësaj zone të jashtëzakonshme të Shqipërisë.

Paketë turistike për të eksploruar anën shqiptare të Parkut të Prespës:

1. Ditë 1: Mbërritja në Prespë
– Filloni udhëtimin tuaj duke mbërritur në fshatin e bukur të Pustecit, i vendosur në bregun e Liqenit të Prespës.
– Shijoni një shëtitje të qetë në bregun e liqenit, duke vlerësuar atmosferën e qetë dhe pamjet e mahnitshme.
– Vizitoni Qendrën e Informacionit të Parkut Kombëtar të Prespës për të mësuar më shumë rreth biodiversitetit dhe përpjekjeve të ruajtjes së natyrës.

2. Ditë 2: Eksplorimi i Natyrës dhe Shikimi i Zogjve
– Filloni një udhëtim me guide vendase për të eksploruar peizazhet e paprekura të Parkut të Prespës.
– Zbuloni shkëmbinjtë e fshehur dhe shijoni qetësinë e parkut ndërsa përfundoni në natyrë.
– Merrni pjesë në aktivitete shikimi zogjsh, pasi Parku i Prespës është shtëpi për mbi 260 lloje zogjsh, duke përfshirë pelikanin e rrallë dalmatian.

3. Ditë 3: Kayak dhe Relaksim
– Përjetoni përfitimet terapeutike të kayakut në Liqenin e Prespës.
– Përplasuni nëpër ujërat e qeta, të rrethuara nga peizazhet mahnitëse malore dhe bimësia dhe fauna e pasur e parkut.
– Shijoni një seancë relaksimi pranë liqenit, duke praktikuar joga ose meditim në një atmosferë të qetë.

4. Ditë 4: Eksplorimi Kulturor
– Eksploroni trashëgiminë kulturore të Parkut të Prespës duke vizituar fshatin e afërt të Linës.
– Ecni nëpër rrugët e tij të bukura, vizitoni kishën e erës bizantine dhe bisedoni me banorët miqësorë.
– Shijoni kuzhinën tradicionale të Prespës, e njohur për peshkun e freskët dhe prodhimet organike.

Koha më e mirë për të vizituar: Koha ideale për të vizituar Parkun e Prespës është gjatë pranverës (prill- qershor) dhe vjeshtës (shtator- tetor). Moti është i këndshëm dhe parku është i zbukuruar me bimësi të ngjyrosura dhe zogj të migrimit gjatë këtyre stinëve.

Nisma Park i Shëndetshëm për Njerëz të Shëndetshëm
Iniciativa “Park i Shëndetshëm, Njerëz të Shëndetshëm”. Parku Kombëtar i Prespës një pasuri natyrore, që mund të rikthejë qytetarët te natyra për rritjen e mirëqënies shëndetësore

Press item “Healthy Park, Healthy People” starts in the Prespa National Park through the Collaborative Efforts of the ACEG Center, Pustec and Devoll Municipalities and the Park administration (ADZM Korce)

Iniciativa “Park i Shëndetshëm, Njerëz të Shëndetshëm”. Parku Kombëtar i Prespës një pasuri natyrore, që mund të rikthejë qytetarët te natyra për rritjen e mirëqënies shëndetësore

Vlerat shëndetësore, që ofrojnë Parqet Kombëtare për vizitorët
PONT dhe ACEG angazhohen të mbështesin turizmin e natyrës në Prespë.